vrijdag 15 november 2013

3D tekenen, laserscutten en assembleren

Week 7

We tekenden enkele verschillende versies uit in 3D voor het verschalingsmechanisme.

1: Dit is een mechanisme zonder kokerprofielen, maar wel met een U-vorm om te zorgen dat de platen minder zouden doorbuigen.
Verschalingsmechanisme 1


2: Bij het volgende mechanisme werd er een buisprofiel gecreëerd. De grote U-vorm moet er voor zorgen dat we grote vormen isomo kunnen uitsnijden.
Verschalingsmechanisme 2

3: Bij dit mechanisme hebben we geprobeerd om het omschalen sneller te laten verlopen, want bij de vorige versies moest bij het omschalen telkens een bout uit de koker gehaald worden, om deze vervolgens op een andere plaats door de gaten te stoppen. Dit was redelijk tijdrovend en bracht ook wat prutswerk met zich mee. Bij dit 3D model is wel te zien dat de latjes waar de gloeidraad aan bevestigd moet worden weinig tot geen kracht kan opnemen in verticale richting. De oplossing hiervan is te zien verder in de blog bij het werkelijk gelaserde ontwerp.

Verschalingsmechanisme 3


Daarom is er een systeem bedacht waarbij dat een bout kan verschoven worden in een gleuf en op discrete plaatsen kan vastgezet worden door middel van een buisje die rond de bout zit. Hierbij roteren beide platen dan rond dit buisje.

Detail onderaan koker


4: In de volgende figuur ziet u een 4de verschalingsmechanisme. Dit mechanisme was enkel een 2de mechanisme voor het verschuiven van de verschalingsmaten, er werd geen rekening gehouden met  het feit dat we isomo wilden snijden. Met het mechanisme kan je de verschaling veranderen door middel van een houten blokje die je dan telkens op de voorziene plaatsen kunt bevestigen.

Verschalingsmechanisme 4

Verschalingsmechanisme 4

Verschalingsmechanisme 4


Deze week kregen we spijtige nieuws, een lid van ons vierkoppige team, Stijn, zal zijn studies stop zetten. Hierdoor zijn we nog met drie om het project verder te zetten.


Week 8

We trokken naar het Fablabxl in Brussel om Stijn een bezoekje te brengen en alles uit te laseren.





Nesten van de verschillende onderdelen








Eén van de twee platen die we laserden


Op onze school staken we alle gelaserde onderdelen samen:










Verlijmen van de tandgroefverbinding

Verschalingsmechanisme 1:
Dit hebben we niet gelaserd omdat we kozen voor het creëren van een buisprofiel. Uit ons vorige prototype bleek dit zeer effectief te zijn.

Verschalingsmechanisme 2:
Het mechanisme is te zien op de foto's hieronder.
De grote U- blijkt zeer stevig te zijn. Daarom zullen we voor dit principe kiezen om de overspanning te maken. Hierbij is de boutverbinding in het scharnierpunt niet zo toegankelijk, daar zullen we in ons eindontwerp rekening mee houden. Het omschalen gaat bij deze versie ook niet zo vlot.

Verschalingsmechanisme 2

Verschalingsmechanisme 2

Verschalingsmechanisme 2



Verschalingsmechanisme 3:

Bij dit ontwerp is een grote uitsparing voorzien in de koker waar de gloeidraad moet komen. Deze versie heeft het voordeel dat ter hoogte van de gloeidraad terug grotere verticale krachten kunnen opgenomen worden. Dit in tegenstelling met het 3D model in het begin van de blog. De grote uitsparing heeft als doel dat verder in het isomo kan gesneden worden.








Omschalingsmechanisme 1




Verschalingsmechanisme 4:
De verschalingsmaten kun je veranderen door simpelweg het houten blokje uit de voorzien plaats te schuiven en deze te bevestigen op de voorziene plaats die je wilt. Door middel van een bout en moer kun je het mechanisme vastzetten. We merkten op dat het mechanisme niet kon bewegen en er dus een fout zat in de constructie. Dit kwam omdat de houtenblokjes vierkant waren en hun voorziene opening ook. Hierdoor was het dus niet mogelijk om onze armen van de pantograaf onderling te bewegen. Dit zou kunnen opgelost worden door ronde houtenblokjes met ronde voorziene gaten.

Omschalingsmechanisme 2


Omschalingsmechanisme 2

Omschalingsmechanisme 2

Omschalingsmechanisme 2


Omschalingsmechanisme 2

Omschalingsmechanisme 2


In de volgende figuur ziet u het opspanmechanisme voor de isomo. Aan de onderkant van de vloer zullen we rubber voorzien die samen met het plaatsen van een gewicht op de plaat ervoor zal zorgen dat dit mechanisme niet kan verplaatsen tijdens het snijden. Op vier plaatsen zullen er bouten geplaatst worden. De isomo wordt door de bouten geprikt en kan dan via rondellen en een moeren aangespannen worden op de voorziene plaats.

Opspanmechanisme voor de isomo


Opspanmechanisme voor de isomo

Opspanmechanisme voor de isomo

Opspanmechanisme voor de isomo

Opspanmechanisme voor de isomo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten